Bakin sataraš smo svi mi jeli kao djeca za
vrijeme ljeta i rane jeseni. Svaka baka ima svoj recept ili kako bi moja
naglasila da je svaki sataraš poseban na svoj način. Što ga zapravo čini toliko
posebnim? Možemo reći da ni jedan sataraš nije zapravo isti, on će se mijenjati
tijekom ljeta, ovisiti će o tome što se treba potrošiti prije ili što se nalazi
u našem hladnjaku. Osim o namjernicama ovisiti će i o posluživanju. Iako sam ga
ko dijete jela sa zapravo svime, od palente, riže, pašte ili na žlicu kao varivo
baka je uvijek govorila da je njoj najslađe udrobiti malo starog kruha i to
pojesti.
Za 4 do 6 osoba
Sastojci:
300g
crvenog luka
450g
paprike babure
350g
tikvice
900g
pelata ili rajčica
2 žlice ekstra
djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica kurkume
1 žličica mljevene
chilli papričice
Sol i papar
Postupak:
Oprati i očistiti povrće. Paprike, crveni luk i tikvice narezati na
tanke ploške, a rajčicu na kockice.
Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju popržiti kurukumu i crveni luk,
dodati 1 dcL vode i pirjati 5 minuta, nakon toga dodati papriku i rajčice.
Začiniti s mljevenom chilli papričicom, soli i paprom ovisno o ukusu. Dodati 5
dcL vode i pustiti da prokuha, tada smanjiti temperaturu na najniže. Nakon 15
minuta dodati i tikvice te kuhati još 5 minuta.
Posluživanje:
Sataraš se može poslužiti uz paštu, palentu, rižu ili kruh te kao
prilog za meso. Ako ste napravili previše ili vam je ostalo od ručka uvijek
zamrznuti ga ili staviti u teglice koje se obavezno moraju zatvoriti s alkoholom
kako bi duže trajao. (moji su ga pojeli u roku od 6 mjeseci, tako da je to
isprobana granica trajanja, ali sigurno može i duže.)
0 comments :
Post a Comment