Enjoy life, enjoy cooking
Stay healthy, eat tasty

SATARAŠ NA LJUTI NAČIN

Written By Unknown on Saturday, July 30, 2016 | 6:25:00 AM

Bakin sataraš smo svi mi jeli kao djeca za vrijeme ljeta i rane jeseni. Svaka baka ima svoj recept ili kako bi moja naglasila da je svaki sataraš poseban na svoj način. Što ga zapravo čini toliko posebnim? Možemo reći da ni jedan sataraš nije zapravo isti, on će se mijenjati tijekom ljeta, ovisiti će o tome što se treba potrošiti prije ili što se nalazi u našem hladnjaku. Osim o namjernicama ovisiti će i o posluživanju. Iako sam ga ko dijete jela sa zapravo svime, od palente, riže, pašte ili na žlicu kao varivo baka je uvijek govorila da je njoj najslađe udrobiti malo starog kruha i to pojesti. 





Za 4 do 6  osoba  
Sastojci:
                300g crvenog luka
                450g paprike babure
                350g tikvice
                900g pelata ili rajčica
                2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
                1 žličica kurkume
                1 žličica mljevene chilli papričice
                Sol i papar




Postupak:

Oprati i očistiti povrće. Paprike, crveni luk i tikvice narezati na tanke ploške, a rajčicu na kockice.

Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju popržiti kurukumu i crveni luk, dodati 1 dcL vode i pirjati 5 minuta, nakon toga dodati papriku i rajčice. Začiniti s mljevenom chilli papričicom, soli i paprom ovisno o ukusu. Dodati 5 dcL vode i pustiti da prokuha, tada smanjiti temperaturu na najniže. Nakon 15 minuta dodati i tikvice te kuhati još 5 minuta.


Posluživanje:

Sataraš se može poslužiti uz paštu, palentu, rižu ili kruh te kao prilog za meso. Ako ste napravili previše ili vam je ostalo od ručka uvijek zamrznuti ga ili staviti u teglice koje se obavezno moraju zatvoriti s alkoholom kako bi duže trajao. (moji su ga pojeli u roku od 6 mjeseci, tako da je to isprobana granica trajanja, ali sigurno može i duže.)


SHARE

About Unknown

0 comments :

Post a Comment