U vrijeme blagdana diljem zemlje se priprema
sarma, kao najdraže jelo koje jedemo i tjednima nakon. Prije nekoliko godina
probali smo tu malo drugačiju sarmu. U nju ne ide niti meso niti soja, već
mljeveni orasi. Nerijetko se desi da nam netko dođe u goste i mi im poslužimo
upravo ovu sarmu, ali ih ne upozorimo da je to sarma bez mesa. Često dobijemo
pitanje „kako vam je meso ispalo tako mekano“ ili „koje je to meso, baš ima
poseban okus“ i naravno nitko ne pogodi u čemu je tajna.
Sastojci:
500g
integralne riže
500g
crvenog luka
300g
mljevenih oraha
4
lista lovora
1
žlica slatke crvene paprike
1
žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sol,
papar
1
glavica kiselog kupusa
Postupak:
Rižu namočiti preko noći. Crveni luk narezati
na kockice i poprži na maslinovom ulju. Lovor sitno narezati. Pomiješati rižu,
poprženi luk, orahe, lovor i ostale začine. U list kiselog kupusa dodati malo
smjese i zamotati, ponoviti postupak dok se ne potroši cijela smjesa.
Nakon
što ste napravili sarme, staviti ih u lonac i uliti vode koliko je potrebno da
sve sarme budu pokrivene. Pustiti da zakuha, a zatim smanjiti na nisku
temperaturu i pustiti da se kuha sat vremena.
0 comments :
Post a Comment